Natuurinclusief bouwbord

Werk van Heijmans en studenten Firda

‘Puur wonen in de natuur.’ Dat is het motto van project Thedemaborg. Hoe laat je dat nu al zien? Bouwstudenten van Firda in Drachten maakten voor het bouwbord een zeer natuurinclusieve rand, met materiaal dat door vrijwilligers van Stichting Natuurschoon uit de omgeving is verzameld. Ook De Eerste Wijk, een sociaal-agrarisch bedrijf in Veenhuizen, heeft boomstammen geleverd.

Opvallende rand

Boomstammen, takken, dennenappels, bamboestokjes… De eerstejaars studenten bouwkunde uit Drachten hadden allerlei materialen beschikbaar om in Biosintrum in Oosterwolde een mooie rand te ontwerpen. In drie groepen ontwierpen zij een opvallende rand voor dit bord met een flinke afmeting: 6 bij 4 meter, met een rand rondom van 26,5 centimeter. Eén van de ontwerpen werd geselecteerd door medewerkers van Heijmans en Firda.

Op donderdag 19 oktober is het bouwbord geplaatst. Ter plekke doen de studenten van het winnende ontwerp nog wat aanpassingen, met onder meer huisjes voor vogels en insecten plus een prachtige houten vlinder. Zo werken bedrijf en school samen in een opvallend project. Bovendien konden de studenten tijdens de praktijkdag met begeleiding van twee vakmannen uit de bouw onder tijdsdruk een inspirerende opdracht uitvoeren. Voor de professionals van Heijmans is zo’n dag met aanstaande collega’s ook een verfrissende ervaring met een bijzonder resultaat.

Levensecht onderwijs

Voor Firda is zo’n praktijkopdracht van Heijmans een mooi voorbeeld van levensecht onderwijs. ‘Naast reguliere theoretische lessen willen we dat onze studenten nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied zelf beleven, ontdekken én doen’, vertelt projectleider Roeland Westra van Firda. ‘Zo combineren ze het beste van twee werelden. Dit realiseren we door (online) excursies, challenges, lezingen in het kader van Duurzaam Doen, praktijkdagen en gastlessen. Zo ontwikkelen studenten zich tot vakmensen van de toekomst. Bovendien komen ze zo in aanraking met de energietransitie en de circulaire economie, twee belangrijke thema’s van onze tijd.’